The Owner My Love ![]() Credits!
| ![]()
Assalamualaikum...
Ahaaa. entry kali nie aku nak kongsi dengan korang macam mana nak buat blueberry cheese tart nie. ala senang je sebenarnya nak buat benda alah nie. aku pun baru first time buat. hahaha. tapi nasib baik menjadi. malam semalam aku buat sampai tengah malam. hehh. mana taknnya aku kena tunggu berapa round sebab acuan tu tak banyak. dalam 6,7 round jugak lah aku tunggu semalam. acuan tu memainkan peranan yang sangat penting yea. Penting! salah beli je memang tak jadi cantik korang punya shell tu. korang nak resepi? nanti aku bagi. hihi. resepi nie pun aku amek dari blogger jugak. godek-godek semalam terjumpa. beli barang terus je buat. semangat gitu kan? hahahaha
mula-mula korang kena buat dia punya shell / crust dia dulu. makcik aku cakap ada yang boleh beli siap. tapi aku tak tahu mana nak cari. haha. buat je lah. senang je pun :p
bahan-bahan :
170 gm marjerin / butter
1 biji telur gred c
290 gm tepung gandum
50 gm gula aising
1 sudu kecil esen vanilla ( guna penutup dia pun boleh )
acuan tart ( cari yang aluminium tau, kalau kertas nanti tak cantik acuan korang )
*kalau tak tahu telur tu gred apa, korang kena tengok putih telur dia banyak ke tak. kalau banyak kurangkan sebab kalau putih telur terlebih shell tu akan jadi keras.
cara-cara :
1. pukul marjerin / butter dan gula aising (jangan lama sangat).
2. lepas tu masukkan telur + esen vanilla.
3. masukkan tepung sedikit demi sedikit. ( aku tapis tepung tu dulu sbb masa dekat sekolah cikgu pernah ajar macam tu. angin-angin katanya. hahaha ) uli sehingga menjadi doh yang lembut. (untuk daptkan doh yang baik. korang boleh simpan dalam plastik beg & masukkan dalam peti ais semalaman )
4. amik sedikit adunan & tekan ke dlm acuan tart. cucuk dengan garfu sebelum bakar. ( bakar pada suhu 170 C selama 20-25 minit )
*jangan lupa panaskan oven dulu yea sebelum nak bakar apa-apa :)
filling - korang boleh guna blueberry / strawberry / coklat /kiwi / oren. kalau guna selain dari blueberry korang kena tukar nama dia lah. hahaha (mula-mula aku tak tahu blueberry tu mana nak dapat, rupa-rupanya jem weh jem! hahaha ) kalau nak senang masukkan filling dalam shell korang letak dalam piping.
*letak filling dalam shell yang dah siap bakar dulu then baru letak cheese.
bahan-bahan untuk buat cheese pulak :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor / gula halus ( gula yang ada dekat rumah korang tu korang blend je guna mesin pengisar kering )
1 biji telur saiz B
1/2 sudu teh esen vanilla ( guna penutup)
cara-cara :
1. keluarkan cream cheese 20-30 minit. jangan biarkan cream cheese mencapai suhu bilik ( tak tahu lah kenapa. haha )
2. putar cream cheese + gula sehingga berkrim
3. masukkan telur + esen vanilla
*guna cara yang sama untuk masukkan cheese dalam shell, guna cara piping. lagi senang.
sebelum bakar korang buatlah sikit corak atas cream tu. kalau tak nampak kosong je. korang amek sikit cream tadi titikkan sikit pewarna ikut suka korang. kacau rasa. then, lorekkan. guna pencungkil gigi senang sikit. then bakar pada suhu 170 C selama 5 minit .
Tips :
* kalau nak tahu cream tu dah masak ke belum, korang sentuh cream tu. kalau tak melekat dekat jari. maknanya dah masak. kalau melekat lagi, bakar lagi seminit.
*korang kena adjust masa bakar tu. kalau dah banyak kali bakar jangan guna masa yang mula-mula korang bakar tu sebabnya nanti tart korang akan hangus. kan dah guna oven tu lama. makin lama makin panas lah kan?
*guna api atas bawah okay?
Selamat mencuba :)
ain najiha here :)
![]() |